10 Gode grunner til å gjøre en 2nd Opinion

Det er så rart med helse og medisin; når vi opplever sykdom, nøler de fleste av oss med å oppsøke lege. Det er på mange måter det siste vi vil gjøre, nesten som om det er genetisk betinget; først når smerter blir uutholdelige, eller vi ikke lenger klare å fungere i hverdagen, tar vi sjansen på å «forstyrre» medisinsk ekspertise med våre plager. Vi vil på mange måter ikke være til bry, og når vi da endelig får hjelp, stilles det nesten aldri spørsmål over den «dom» som blir gitt oss til del. Vi tar de medisinene og de instrukser vi får, uansett hvor alvorlig diagnosen måtte være og vi tar også stilltiende i mot de behandlingforslag som måtte bli gitt oss.
Men gjelder det bilen, sykkelen eller hvitevarer da nøler vi ikke med å sjekke opp alternativer; hva er den beste modell, beste verksted (eller det rimeligste), med store forventninger til at våre egne valg er gjort basert på høy kompetanse og visshet i forhold til det enkelte produkt.
Men om sykdom rammer, da blir vi stille..
Rikky Rockett’s Krefthistorie
Alle kreftpasienter har sin egen historie, og her er en av disse. For noen en kjent rockestjerne, for andre et helt ubeskrevet blad. Uansett, Rikky Rockett er en relativt ung mann, som til tross for sitt uvanlige yrke som trommeslager for gruppa Poison, er en kjærlig barnefar og ektemann- og stor var sjokket da han etter å ha gått hes i flere uker, til slutt oppsøkte lege som igjen avdekket kreft i spiserøret. Rikky gjorde som de fleste ville gjort; han startet det behandlings-løp som ble anbefalt ham, og det var først når denne ikke viste seg å ha ønsket effekt, at han gjorde en 2nd opinion. Med et helt annet behandlingsopplegg som resultat – og et helt annet resultat!
Ytterligere kommentarer trenges egentlig ikke i forhold til hans nytte av en 2nd opinion- se heller videoen her:
Videoen illustrerer godt hvorfor en grundig vurdering av mulige behandlingsalternativer er så viktig, om en skulle få en alvorlig sykdomsdiagnose. Har man virkelig fått tilbud om den beste behandling som er tilgjengelig, ikke bare i Norge, for den diagnose man måtte ha? Og er man i tvil, hvorfor ikke? Hvorfor skal man ikke gjøre de samme undersøkelser og vurderinger som man gjør for alle andre varer og tjenester, også når det gjelder egen helse?
Vi har ikke svarene, men vi stiller oss ofte svært undrende til både de behandlingstilbud som blir gitt (eller ikke, for den slags skyld) og folkets stilltiende aksept for at det kanskje bare er en enkel medisiners vurdering å forholde seg til når det gjelder hvilke muligheter som måtte være tilgjengelig, nettopp for din diagnose.
OncoloMed har lang erfaring i 2nd Opinion
Dette er også hovedårsaken til at OncoloMed AS nå har inngått et samarbeid med en av Europas ledende medisinske onkologer, Prof. Justin Stebbing (Imperial College), der alle våre kreftpasienter får tilbud om en ca. 30 minutters telekonsultasjon med ham (gjerne også med oss til stede) som en del av våre tjenester. Dette for i samarbeid med pasienten å kunne kartlegge de muligheter som bør sjekkes opp mot veien videre. Enten disse måtte være basert på konvensjonell behandling, immunterapi, kliniske studier eller endatil mer eksperimentell alternativer, dersom disse måtte finnes og det kan finnes grunnlag for å kunne vurdere disse.
Så får det selvsagt bli opp til den enkelte å gjøre sine valg. Ønsker man å følge de behandlingtilbud man har fått hjemme, eller vil man søke aktivt ut for å få en bedre oversikt over hva som kan være mulig og tilgjengelig av behandlingsmetoder der ute, fortsatt uten noen garanti for at behandling virker? For det kan fortsatt ingen gi, enten det måtte være hjemme eller ute.
Nedenfor har vi forsøkt å skissere hvorfor du børe gjøre en ny vurdering av din sykdom, og med det mener vi på ingen måte at denne bør gjøres av et annet sykehus innenfor det offentlige Norge. Vi kjenner ikke en eneste pasient som har fått en ny vurdering som har gitt mening i form av en ny og alternativ behandling, men vi kjenner mange pasienter som har ventet lenge på nettopp en slik vurdering der eneste oppnådd resultat er progresjon av en allerede alvorlig diagnose.
Vårt råd er å være pro-aktiv og ikke vente – og her er 10 gode grunner til hvorfor:

10 gode grunner for å få en 2nd opinion
Få bekreftet din diagnose: Husk at nettopp din diagnose kan være både vanskeligere og enklere å behandle, avhengig av hvilke behandlingstyper de enkelte sykehus måtte ha. Videre kan ulike leger kan komme fram til en annen diagnose. Den vil sjelden være helt annerledes, men det kan være noen detaljer som fullstendig kan endre de foreslåtte behandlingsalternativ.
Unngå tvil: Mange kreftpasienter lurer på «hva om?» Hva om legen min tar feil? Hva om det er andre behandlingsmuligheter? Hvor rart det kan høres ut, kan en 2nd Opinion også bidra til å bygge selvtillit og tillit, ikke bare for deg, men også for din primære kreftlege.
Nytt perspektiv: Kreft er en kompleks sykdom. Leger kan ha forskjellige perspektiver på det samme problemet. Å ha to eller flere spesialister som vurderer nettopp din diagnose kan være nyttig, både for deg og dine behandlende leger.
Alternativ behandling : De fleste leger du møter vil tilby behandlinger basert på såkalte «evidensbaserte» standarder og/eller på forhånd standardiserte behandlingsprotokoller for nettopp din diagnose. Husk imidlertid på at du er i din fulle rett til å diskutere alternativer også med leger som spesialiserer seg i såkalt «alternativ behandling». At en behandling ikke skulle være tilgjengelig i Norge, innebærer ikke at denne nødvendigvis er eksperimentell eller farlig. Det finnes masse eksempler på behandlinger som daglig gjøres i ledende kreftmiljøer og sykehus, men som ikke er tilgjengelig i Norge. Det er imidlertid pasienten selv som må være pro-aktiv i forhold til disse.
Komfortnivå: Du vil jobbe med din onkolog og deres ansatte i flere måneder, ja i noen tilfeller endatil flere år fremover. Det er viktig at du føler deg komfortabel og at dere har et godt og tillitsfullt arbeidsforhold. Hvis du ikke føler det, bør du snarest utforske andre alternativer.
Erfaring: Ingen lege er ekspert på alle typer kreft. Du kan og bør spørre legen din om deres erfaring med å behandle din spesifikke kreftdiagnose. Og du bør få en 2nd opinion fra en lege som nettopp er ekspert på din type kreft.
Flere alternativer: Hvis du ikke er sikker på alternativene som foreslås fra din behandlende lege, eller føler at de er begrensede, kan det være lurt å søke ytterligere råd fra en annen spesialist.
Kliniske studier: Store universitetssentre og private såkalte biotech-selskaper søker kontinuerlig deltakere for å prøve nye tilnærminger for å behandle kreft. En konsultasjon med en annen lege kan hjelpe deg med å forske og forstå disse alternativene.
Bedre fasiliteter: Vær oppmerksom på hvor du vil bli behandlet. Små klinikker har noen fordeler, som for eksempel større oppmerksom og personlig pleie. Store Universitetsmedisinske sentre kan imidlertid gjerne tilby nye banebrytende behandlinger. Her er det mange muligheter, en 2nd opinion vil gjøre deg bedre i stand til å kunne vurdere disse.
Det er ditt liv: Det er ditt ansvar å øke din kunnskap om deg selv som pasient. Så lær så mye du trenger for å ta trygge beslutninger om deg, din kjære helse og din diagnose.