CAR-T Celleterapi i Kina – Nytt behandlingstilbud fra OncoloMed

Persontilpasset kreftbehandling (Genterapi) handler om å tilpasse behandling av sykdom til den enkelte pasient basert på pasientens egen biologi/genmateriale. Veien dit går via testing og forskning på genetiske variasjoner som gir innsikt i hvorfor noen blir syke, og andre ikke.
Genterapi betegnes som en revolusjon og viser svært gode resultater selv for kreftsykdom som vanligvis ikke lar seg behandle på mer konvensjonell måte. Ja selv erkekonservative Kreftforeningen henviser i sin beskrivelse av denne type behandling til tidligere leder for de amerikanske legemiddelmyndighetene, Scott Gottlieb, som igjen omtaler denne behandling som en milepæl og et vendepunkt i vår evne til å behandle og kurere sykdommer som til nå har vist seg vanskelige å håndtere.
Behandlingen det er snakk om kalles CAR T-celleterapi, som innebærer at man henter ut pasientens egne T-celler, som er en form for immunceller, fra blodet. Disse T-cellene endres genetisk i laboratoriet til å inneholde en reseptor som kan gjenkjenne kreftceller. Denne reseptoren kalles en «Chimeric Antigen Receptor», altså en CAR. Når prosessen i laboratoriet er ferdig, tilbakeføres de modifiserte T-cellene til pasienten der de nå vil være i stand til å kjenne igjen, angripe og drepe kreftceller.

CAR T-behandlingen utnytter pasientens immunsystem og blir individuelt tilpasset hver pasient som behandles. Dette har vist seg å være en kraftfull teknikk for å behandle selv kreft som er motstandsdyktig mot all annen behandling.
OncoloMed og Genterapi
Som mange vet, kan OncoloMed allerede tilby en rekke ulike genetiske tester, til rimeligere priser enn det man må betale her hjemme, med tilhørende tolking av ledende onkologer/biologer. Men den gode nyhet i dag er at vi, gjennom vår kinesiske samarbeidspartner Beijing Puhua International Hospital, nå også kan tilby CAR-T celle genterapi i Beijing for våre pasienter.
Som nevnt blir denne teknologi spådd å være en av dette århundrets viktigste medisinske gjennombrudd og selv om denne behandlingsmetode fortsatt må sies å være på et utviklingsstadium i forhold til det å behandle i større skala, kan den gjøre en stor forskjell for enkelte pasienter som ellers ikke har funnet andre effektive behandlinger. Den er med andre ord ikke for alle, og den krever både tid og penger. Skulle man være kandidat for CAR-T cellebehandling må man være forberedt på å være i Kina i en måned eller to, og man må beregne minst en halv million kroner- sikkert gjerne det doble før man kan si om behandlingen virker eller ei. Og som vanlig er det dessverre langt fram før en behandling som dette måtte bli implementert i det offentlige helsevesen, og pasientene må derved regne med selv å besørge (og betale) både testingen som ligger bak og for behandling.
Onde tunger vil sikkert hevde overfor pasientene at behandling i Kina er både er eksperimentell og farlig, men det er et faktum at Kina er i ferd med å bli en stormakt innen moderne kreftbehandling. Innen genterapi er nå Kina vesentlig større enn USA også innen forsking og utvikling av behandlingsmetoder innen dette felt. Sjekker man publiserte kliniske studier innen f.eks. CAR-T cellebehandling på ClinicalTrials.gov finner man at Kina er det land som har høyest antall kliniske studier innen dette felt.
Nå råder vi ingen til å kaste seg over denne behandlingsform før man måtte være helt sikker i sin sak at dette er noe man ønsker eller har mulighet for å gjøre. Men det er uansett en del av vårt naturlige tilbud å sjekke om en CAR-T cellebehandling kan være en aktuell behandlingsform for dem som velger å gjøre en 2nd opinion gjennom OncoloMed.
Som nevnt før, dette er en behandling som ikke passer alle, og det er fortsatt mange skjær i sjøen. For å illustrere dette kan du her lese en spennende artikkel fra «Cancer World» som beskriver litt om både muligheter, status og ikke minst utfordringer innen denne type behandling, som det er flere av: