Erasmus MC – Ny Samarbeidspartner!

Nytt OncoloMed tilbud for Spesielle Sykdommer, Hjerte og Karsykdommer, Kreft m.m.
En usikker tid, preget av usynlige farer som kan ramme hardt og nådeløst, har for mange av oss medført at gamle sannheter blitt snudd på hodet. I løpet av bare måneder har vi gått fra en globalisert til en isolert verden, og ingen vet helt med sikkerhet når normale samfunnsfunksjoner kan gjenopptas. Annet enn at det vil ta tid. Det vil ta tid før vi kan reise som før, noe som kanskje ikke er noe stort problem i seg selv, som så mange andre ting. Forbud mot store ansamlinger, ja selv idretts og kulturarrangement skal vi alle fint klare å stå over, til samfunnet er i godt gjenge igjen. Det er en ting vi er helt trygge på.
Men det som for oss likevel framstår som veldig alvorlig, er de helsemessige konsekvenser nedstengningen av Norge har hatt, og effekten av disse for hundretusener av pasienter som ikke lenger får den behandling som de trenger og har krav på. Helsemyndighetene sier selv at de prioriterer livsviktig behandling, og at alle som kan vente, må belage seg på å vente. Men hvem spør egentlig pasientene om hva de mener om myndighetenes vurdering av et «nødvendighetsprinsippet», på deres vegne?
Det vi vet er at nærmere 300.000 behandlinger er satt på vent så langt. Dette i en tid der Norske sykehus fortsatt trapper opp beredskap for det man tror vil være neste bølge av Corona pasienter, som man mener vil komme. Vi har i tidligere artikler skrevet om kreftpasienter som kommer til oss, som egentlig har respondert bra på behandling, men som nå plutselig blir vurdert som palliative tilfeller der aktiv behandling ikke lenger blir ansett «forsvarlig». Noe som for flere gjør det tvingende nødvendig å se mot utlandet for behandling, der man tidligere med stor grad av sikkerhet ville fått flere forsøk på behandlinger hjemme. Men denne situasjon gjelder en rekke pasientgrupper, ikke bare kreftpasienter.
Når man i tillegg vet at Norge i løpet av de siste tiår med åpne øyne bygget ned sin sykehuskapasitet med nærmere 50%; fra ca. 22.000 sengeplasser til ca. 11.000 sengeplasser, og sykehusene våre har hatt et belegg på tidvis over 100%, er det ikke vanskelig å se hvilken varslet katastrofe mange behandlingsventende pasienter kan se fram mot. Dette er selvsagt ikke leger eller sykepleieres ansvar, men heller en stor systemsvikt slik vi ser det, og om det ikke var mange slitne helsefagarbeidere fra før er det nå enda mer sikkert at det vil bli langt flere av dem, ingen bedring i sikte der, dessverre.

Når man i tillegg, med corona i hånd, har fått aksept for å sette alle pasientrettigheter og lovpålagte helseforskrifter til side, er det dessverre ikke mye den enkelte kan gjøre, ei heller med loven i hånd, utover det å søke privat hjelp, enten det måtte være ute eller hjemme.
I Norge har vi dessverre skapt et «svingdør-regime» som knapt noe annet vestlig land, for å vise effektivitet og hvor gode vi er på sykehusene våre. Ikke gjennom virkelighetens verden men heller gjennom statistikk, vel vitende om at pasienter både skrives ut for tidlig, og at mange med stor sikkerhet kommer tilbake nettopp av samme grunn. At mange dør, eller får livsødeleggende skader på grunn av systemet, er i alle fall ikke vi i tvil om, og vi utvider derfor vårt tjenestespekter og tilbud for også å kunne assistere andre enn kreftpasienter, på ledende sykehus utenfor landets grenser.
Erasmus Medical Center – Rotterdam

Det er derfor veldig spennende at vi nå kan presentere et nytt tilskudd blant våre samarbeidspartnere, i Erasmus MC, som er et ledende kraftsenter for medisinstudier og behandling i Nederland. Lokalisert i Rotterdam, en kort togtur (eller taxi) fra Amsterdam, er dette uten tvil det mest imponerende og best utstyrte sykehus som vi har sett gjennom mange års virksomhet, og Erasmus ble da også brukt som eksempel av konsulentkjempen EY når man skulle lage en video over framtidens «Digital Transformation-Health // Smart Hospital». Videoen kan du se her:
Her også beskrivelsen fra Wikipedia, som skriver: “Erasmus University Medical Center (Erasmus MC) based in Rotterdam, Netherlands, affiliated with Erasmus University and home to its faculty of medicine, is the «largest and one of the most authoritative scientific University Medical Centers in Europe.»[1] Furthermore, the hospital is the largest of the eight university medical centers in the Netherlands, both in terms of turnover and number of beds.[2][3] The Erasmus MC ranks #1 of the top European institution in clinical medicine and #20 in the world according to the Times Higher Education rankings.[4]” link her: https://en.wikipedia.org/wiki/Erasmus_MC
Spesialist på sjeldne sykdommer, hjerte og kar og kreft m.m.
Når vi nå starter opp et samarbeid som dette med Erasmus MC, er det viktig å vite at vi samtidig også utvider vår virksomhet til også å assistere andre enn kreftpasienter som ønsker behandling ute. Erasmus MC tilbyr et komplett spekter av medisinsk behandling, der forskning, utdanning, og pasientomsorg er integrert under samme tak.
Erasmus MC er et fullservice sykehus, men som har et spesielt fokus innen samlebetegnelsen «sjeldne sykdommer», videre innen hjerte og karsykdommer og selvsagt også kreft, som jo fortsatt er OncoloMeds kjerneområde.

Og selv om vårt samarbeid med Erasmus er av ny dato, har vi allerede hatt pasienter her, som ikke får rost sykehuset høyt nok, hvorav en skriver følgende:
Kjære OncoloMed
XX er nå tilbake i Norge, og er i god form. Hva som har skjedd etter han ankom til Erasmus er et mirakel. Både personale og ledelse har utvist faglig dyktighet og god medmenneskelighet, og vi er alle så utrolig takknemlige. Tusen takk til deg som skjønte problemet, og svingte deg raskt rundt. Gleder meg til verden er «normal», da skal vi treffes og ha en lang god prat.

Kun Enkeltrom
På Erasmus, som faktisk også er et offentlig sykehus for Nederlandske pasienter, er den enkeltes komfort og trivsel satt høyt, ut fra en klar medisinisk filosofi at en pasient som har det godt, blir raskere frisk. Komfortable, pasientrom, alle single og med eget bad, er utstyrt med nyskapende high-end elektroniske systemer for både medisinsk oppfølging, informasjon og underholdning. Dedikert til personvern og autonomi, der pasient selv bestemmer når en vil spise, og når du ønsker familien på besøk (og som også kan tilbringe natten takket være såkalte «rooming inn» fasiliteter. På taket er det hager med store grøntområder og i alle strålebehandlingsrom og venterom finner du helt spesielle stressreduserende himlingsløsninger.
Veien videre for våre pasienter
Enkelte vil nok lure på om det ikke er vanskelig både å få reise ut av Norge, og ikke minst komme til Amsterdam og Erasmus, samt andre sykehus der ute. Her er det viktig å huske at selv om en stadig hører om «stengte grenser», så gjelder det i hovedregel ikke for nødvendige gjøremål, og medisinsk behandling går inn under denne kategori, så her er det fortsatt muligheter for å behandling, både i Nederland og andre aktuelle land (vi har tidligere skrevet om pasienten som kom hjem fra Tyskland i går, etter behandling der).
Og når det gjelder prosedyre for å få en foreløpig evaluering av hva Erasmus kan gjøre for deg, så vil også prosedyren stort sett bli den samme som for våre kreftpasienter. Vi vil måtte få tilgang på nødvendig sykdomshistorikk, helst med bildediagnostikk, og vil så oversette disse for å starte en prosess i forhold til både Erasmus og andre sykehus vi jobber med. Vårt arbeid med dette faktureres på timebasis. Mer om dette kan vi komme tilbake til etterhvert, men vi både håper og tror at Erasmus MC virkelig kan bidra til å utgjøre en forskjell for også andre pasientgrupper enn kreft, og vi ønsker alle som måtte ha behov for det velkommen til Erasmus MC!
