Fremskritt i immunterapi mot kreft

Hvert år dreper kreft åtte millioner mennesker over hele verden. I 2030 vil antallet årlig diagnostiserte tilfeller overstige 21,7 millioner som resulterer i 13 millioner kreftdødsfall på grunn av aldring og befolkningsvekst.
Lunge, bryst, kolorektal og prostatakreft er de fire vanligste kreftdiagnoser med lungekreft som den mest utbredte på global basis (Ventola 2017). Selv om enorme fremskritt har blitt gjort, inkluderer standard behandling fortsatt kirurgi, stråling og kjemoterapi hos de fleste pasienter som ikke responderer godt eller får tilbakefall. I tillegg til behandlingene må pasientene også håndtere et bredt utvalg av uønskede bivirkninger som påvirker livskvaliteten.
Selv om det forlengst er kjent at immunforsvaret kan gjenkjenne kreftceller, er det også kjent at kreftceller er meget gode for å unnslippe sine normale overvåkingsfunksjoner. Det siste tiåret har fremskritt innen onkologisk forskning resultert i mange nye behandlingsalternativer som inkluderer ulike typer immunterapier. Aktive terapier som induserer en immunrespons inkluderer cytokiner, monoklonale antistoffer (mAbs) og kreftvaksiner. Passive terapier som stimulerer pasientens indre immunrespons inkluderer: bispecifikke T-celle aktivatorer (BiTE-antistoffer), bi spesifikke og multispesifikke antistoffer, onkolytiske virus, cellebaserte terapier og tumor-målrettede mAbs (Morrissey 2016).
Her litt mer om disse nyere terapiene:
Bruke ondartede celler til å målrette immunsystemet
En interessant og innovativ teknologi kalt BiTE blir utviklet hos Amgen for å engasjere kroppens endogene T-celler for å målrette ondartede celler. Ordinære aktiverte T-celler vil bruke forskjellige mekanismer for å eliminere målceller som forårsaker at cytotoksiske komponenter frigis. Maligne celler har evnen til å unngå evnen til å ødelegge cytotoksiske T-celler, og BiTE-teknologien er utviklet for å overvinne ondartet celleunddragelse ved å binde polyklonale cytotoksiske T-celler og målrettede ondartede celler. Den kliniske effektiviteten av denne form for behandling blir nå nøye undersøkt gjennom kliniske studier.
Vaksiner og kreft
Kreftvaksiner kan enten være forebyggende eller terapeutiske. Som tidligere er de vant til å forhindre kreft i å utvikle seg hos friske mennesker, for eksempel forebyggende vaksine for livmorhalskreft som beskytter mot stammer av humant papillomavirus som er kjent for å forårsake sykdommen. Som sistnevnte er de ment å bli brukt som behandling for å styrke kroppens immunrespons, for eksempel vaksinen som nå er tilgjengelig for prostatakreft.
En annen ny prosess som heter Lm Technology, designet for å aktivere immunsystemet ved hjelp av kroppens naturlige evne til å gjenkjenne og angripe bakterielle infeksjoner, utvikles av Advaxis Immunotherapies. Denne teknologien endrer en levende, svekket stamme av Listeria monocytogenes for å stimulere kreftbekjempende T-celler til å angripe kreftantigener og redusere svulstmekanismer, noe som igjen gjør immunsystemet i stand til å ødelegge kreftceller.
Kliniske Tester
Med kontinuerlige forbedringer i forståelsen av immunsystemets rolle, har det blitt gjort store fremskritt innen immunterapi. Dette betyr imidlertid ikke at hver immunterapiforsøk er vellykket. I juli 2016 måtte Juno Therapeutics stoppe en klinisk test på genetisk utviklede hvite blodlegemer, en CAR-T-terapi som ble brukt til å behandle voksne lymfoblastiske leukemi-pasienter, da tre pasienter døde. Hendelsen ble brukt til å omgruppere og nøye vurdere sikkerhet og styrke kombinasjons behandlinger og er en påminnelse til alle om at biologi kan være vanskelig.
Utviklingen av Immunterapi
Fra 2005 til 2015 økte bruk av onkologisk medisin i kliniske tester med 63%, og av dette var 87% konsentrert om målrettede terapier som inkluderte proteinkinesehemmere og mAbs, samt andre mekanismer som kunne identifisere eller blokkere kreftcellemultiplikasjon. Fra 2011 til 2015 ble 70 nye onkologiske behandlinger lansert og brukes til å behandle mer enn 20 svulstformer, blant annet leukemi, lungekreft, myelom, melanom og lymfom. Det forventes at mange av disse medikamenter vil bli godkjent for ytterligere indikasjoner. De nyeste tilgjengelige immunterapi-stoffene bruker PD-1, PD-L1 og CTLA-4 mekanismer for å hjelpe pasientens immunsystem til å angripe kreftceller (Aitken og Kleinrock 2016).
Et mangfold antall selskaper utvikler immunoterapier
Mer enn 500 bedrifter utvikler aktivt kreftfokuserte legemidler, oftest for ikke-småcellet lungekreft, bryst-, prostata-, ovarie- og kolorektale kreftformer. De fleste av disse selskapene er utelukkende fokusert på onkologiske medisiner, med i snitt mellom en til syv medikamenter i utvikling.
Markedet for immunterapi forventes å vokse til nesten 120 milliarder dollar innen 2021 ( Phillippidis 2017 ). Et stort antall selskaper samarbeider med hverandre for å utvikle disse nye terapiene.
Hva skjer etterpå?
Kreft er en av de mest dødelige sykdommene globalt. Mye fremgang har blitt gjort i utviklingen av immunterapier, og deres raske utvikling og lovende første suksess spiller en rolle i dagens kreftbehandlinger. Ulike behandlingsstrategier har opplevd varierende utfall i antitumor-effekt. Fremover vil det være viktig å identifisere pasienter som vil ha nytte av terapi ved bruk av prediktive biomarkører og andre diagnostiske verktøy. Effektive kombinasjonsbehandlinger samt tidspunktet eller varigheten av immunterapiadministrasjonen vil også være fremtidige utfordringer å overvinne. Fremtiden ser absolutt lys ettersom forskningen fortsetter å skape muligheter.
OncoloMed i dette bildet
OncoloMed tilbyr ulike typer immunterapibehandlinger, i flere land; I USA er vi i ferd med å etablere samarbeid med USA’s 3 største sykehus, Northwestern Medicine i Chicago, vi tilbyr Kreftvaksiner gjennom sveitsisk baserte Immuno Solutions, videre i England gjennom vårt samarbeid med englands største private sykehuskjede HCA Hospital Group, og videre gjennom et tett samarbeid med en av Europas ledende onkologer, Prof. Justin Stebbing. I Kina samarbeider vi med Puha Beijing International Hospital, der vi også nå vil tilby et bredt utvalg stamcellebehandlinger for Skandinaviske pasienter og til slutt tilbyr vi Virotererapi i Latvia, USA og Tyskland. Mulighetene er mange, selv om mange av disse tilbud enda ikke finnes her hjemme i Norge, men som alt annet kreves det et grundig forarbeid for den enkelte, for å kunne avdekke hvilken behandling som kan være best på den enkelte diagnose.
Referanser
Aitken M and Kleinrock M (2016). Global oncology trend report: a review of 2015 and outlook to 2020. imshealth.com/en/thought-leadership/quintilesims-institute/reports/global-oncology-trend-report-a-review-of-2015-and-outlook-to-2020, accessed September 6, 2017.
PhRMA (2017). Medicines in development for immuno-oncology 2017 report. phrma.org/medicines-in-development-immuno-oncology, accessed October 27, 2017.
Morrissey KM et al. (2016). Immunotherapy and novel combinations in oncology: current landscape, challenges, and opportunities. Clin Transl Sci 9, 89–104.
Philippidis A (2017). Top 10 immuno-oncology collaborations. genengnews.com/the-lists/top-10-immuno-oncology-collaborations/77900887, accessed October 19, 2017.
Ventola CL (2017). Cancer immunotherapy, part 1: current strategies and agents, P T 42, 375–383.
BiTE is a trademark of Amgen Inc. Lm Technology is a trademark of Advaxis Immunotherapies. Probody is a trademark of CytomX Therapeutics, Inc. Nanobodies is a trademark of Ablynx N.V.