Nytt om Bukspyttkjertkreft og oppdatering fra Tyskland

Her følger litt aktuelle nyheter fra måneden som har gått, noen mer aktuelle enn andre, men likevel forhåpentlig nyttig påfyll i en tid preget av en verden som synes å stå stille, for mange. God lesning!
Gianluca Vialli frisk fra Pancreas kreft!
Mange som kontakter oss der utgangspunktet er kreft i bukspyttkjertel, er som oftest preget av de nedslående prognoser som denne krefttype statistisk sett har. Langtidsoverlevelse varierer ettersom hvor man får informasjon fra, men er sjelden mer enn 5-7%.
Vår første oppgave er som regel å fortelle den enkelte viktigheten av ikke å se blindt på en statistikk som dette, men heller fokusere på at det bak tallene også finnes en rekke solskinnshistorier. Ikke nødvendigvis basert på at man blir helt frisk, men det kan også være en solskinnshistorie å leve lenge, med kreftsykdommen under kontroll og med god livskvalitet, dersom man ikke skulle lykkes i å få bukt med sykdommen. Det gjelder enten behandling måtte skje både hjemme eller ute.
Og nesten like viktig; så skal man vite at det finnes en rekke behandlings-muligheter der ute, som man ikke har tilgang på hjemme, og at ulike spesialistmiljøer også kan vurdere selve behandlingsplanen annerledes enn pasientens behandlende leger hjemme. Som igjen kan påvirke behandlingsresultat.
Det finnes ingen fasitsvar her, da all kreft er forskjellig, og hver enkelt av oss reagerer ulikt også om alle skulle få helt identisk behandling, da dette er biologi som er ulik fra individ til individ.
.

Derfor er det også godt å kunne vise til pasienter som faktisk har vunnet kampen, også mot bukspyttkjertelkreft, og denne uke fikk vi en slik gladnyhet som nettopp illustrerer viktigheten av at kreft ikke nødvendigvis innebærer en sikker dødsdom.
Den som stod fram var Chelsea legenden Giancula Vialli, som i flere år i det stille har kjempet mot en bukspyttkjertelkreftdiagnose. Han ble første gang diagnostisert i 2017, og har siden gjennomgått både en operasjon, åtte måneders cellegift og over seks ukers strålebehandling, som nå er kronet med en seier langt viktigere enn hans tidligere triumfer som fotballikon både i Italia og England.
Vialli spilte for Chelsea fra 1996 til 1999, og hjalp dem med å vinne FA-cupen i 1997. Han ble også den første italieneren som tok ansvaret for en Premier League klubb da han ble utnevnt til manager på Stamford Bridge etter at Ruud Gullit ble sparket i 1998.
Poenget er nok en gang; det nytter å kjempe, og en kreftdiagnose er ikke sort/hvit – det finnes håp, og en rivende utvikling innenfor alle typer kreftforskning og behandling innebærer at ethvert ekstra år med god livskvalitet gir økte muligheter for den enkelte, glem aldri det!

Vekttap hos pasienter med bukspyttkjertelkreft
Et dessverre alt for kjent problem for pasienter med bukspyttkjertelkreft, er utilsiktet og for pasienten et ofte uforklarlig vekttap, da man ellers I det daglige kjenner seg ganske frisk og rask. Til tross for sin betydelige utbredelse og tilhørende sykelighet, er det ingen etablert tilnærming til vekttap som del av sykdomsbildet. Det antas at dette skyldes et viktig kunnskapsgap i forståelsen av den underliggende biologien og mangelen på optimale behandlingsmetoder.
Vekttap ved kreft i bukspyttkjertelen er svært utbredt og er et problem som bidrar til lav terapeutisk toleranse, redusert livskvalitet og generell høyere dødelighet hos den enkelte. Vektapet kan ha flere årsaker, som anoreksi, malabsorpsjon (nedsatt næringsopptak til kroppen) og/eller kakeksi, som kanskje er den mest utbredte trigger for denne pasientgrupper. Kakeksi er et syndrom som fører til tap av vekt og muskelmasse, samt andre symptomer som utmattelse (fatigue) og anoreksi.
Vi har også selv sett flere eksempler på pasienter som resonderer bra på behandling, men som likevel ikke får den ønskede “boost” I forhold til sin allmentilstand, og ovennevnte faktorer er dessverre ofte lite vektlagt som helsemessig relaterte problemstillinger som man griper tak i på pasientens respektive behandlingssted. Dette kan igjen være svært frustrende både for pasient og pårørende, som ser en nedadgående trend, selv om behandlingen I seg selv kan vise positiv utvikling.
Vi har derfor funnet en god artikkel om nettopp dette tema, der man har gjennomgått litteraturen omkring vekttap hos denne pasientgruppe, og ser på hvordan støttende pleie kan bidra for pasienten, og samtidig ser på evidensbaserte anbefalinger som inkluderer eksperters ernæringsvurdering, rådgivning, støttende tiltak for å sikre tilstrekkelig kaloriinntak, tilskudd i bukspyttkjertelenzymet, erstatning av kosttilskudd, orexigeniske midler og trening m.m.
Artikkelen er på engelsk, og vi håper den kan gi et lite bidrag til bedre å forstå disse problemstillinger, og hva som kanskje kan være med å avhjelpe en nedagående spiral for en del pasienter. Du kommer til artikkelen ved å klikke her:
Oppdatering fra vår pasient i Tyskland
De som følger oss på Facebook vil vite at vi denne uke har hatt en pasient til Tyskland, midt i disse Corona tider, til tross for tilsynelatende stengte grenser og ingen fly i luften. Pasienten, som reiste fra Oslo mandag denne uke, har nå vært gjennom 4 dager med kjemoembolisering av lever, etter først å ha blitt testet negativ for corona.
I morgen går turen hjem til Norge igjen, denne gang med KLM, som flyr fra Munchen til Oslo, via Amsterdam. Nesten som før Corona, med unntak av at det blir en overnatting i Amsterdam både på vei til Oslo, og når turen går tilbake til klinikk i mai, etter obligatorisk karantene i Norge i 14 dager.
Med signaler om gradvis åpning av tidligere aktiviteter i ulike land, er det håp om at i alle fall noen flere direkteruter kommer på lufta om ikke så alt for lenge, men uansett viser jo denne pasient at ikke noe er umulig, ja på mange måter er reisen blitt bare mer behagelig, da det er mindre reisende enn noen gang før – som også gjør risiko for Corona smitte mikroskopisk lav for dem som må ut på reise.
Så nå er det bare å håpe at resultatene blir like positive som reiseopplevelsen, noe vi alle krysser fingrene for!