Overbehandling av prostata pasienter?

Det Amerikanske National Comprehensive Cancer Network (NCCN) oppdaterte nylig sine retningslinjer for behandling av prostatakreft, noe som har skapt stor oppstandelse hos en rekke spesialister innen behandling av denne type kreft, som er den mest vanlige kreftform blant menn i den vestlige verden.
Selv om oppdateringen av de nye retningslinjer for mange kan synes bagatellmessig, ved at man ikke lenger sier at aktiv overvåking er «foretrukket» for lavrisiko prostatakreft, hevder mange leger og spesialister at endringen kan oppmuntre til overbehandling av denne pasientgruppe.
«Det faktum at NCCN aktivt går tilbake fra å si «overvåking foretrukket» tilbake til å antyde at aktiv overvåking, kirurgi og stråling er likeverdige alternativer, er å gå tilbake i tid, » hevder Matthew Cooperberg, MD, og professor i urologi ved University of California, San Francisco i denne artikkelen om saken. «Det er et skritt i feil retning, og det er ingen klar begrunnelse for det i retningslinjeteksten,» legger han til.
Unngå Overbehandling
I motsetning til de nye NCCN-retningslinjene, anbefaler American Urological Association i sine retningslinjer «aktiv overvåking som det foretrukne behandlingsalternativet for de fleste lokaliserte prostatakreftpasienter med lav risiko.»
Aktiv overvåking involverer vanligvis hyppig prostata-spesifikk antigen (PSA) testing, digitale rektale undersøkelser, og noen ganger prostatabiopsier, genomisk testing og ytterligere bildebehandling. Målet med aktiv overvåking er å overvåke kreften for endringer og kun utforske behandlingsalternativer når det er nødvendig, da behandling kan påvirke pasientenes livskvalitet negativt.
«Vi som et behandlende samfunn overbehandlet lavrisiko prostatakreft altfor ofte, og vi har gjort store fremskritt de siste 5 til 10 årene, med flere menn som ble satt på aktiv overvåking,» sa Dr Cooperberg. «Det er ikke så høyt som det burde være, men det går i riktig retning.»
«For lavrisikosykdommer er det alltid noen situasjoner der tidlig, mer umiddelbar behandling er berettiget, men dette er sannsynligvis betydelig mindre enn 20% av menn med lavrisikosykdom,» la Dr Cooperberg til.
Ønsker du en Second Opinion av din kreftdiagnose, kontakt oss gjerne her.